Istoric

Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa s-a înfiinţat în anul 1990 ca instituţie profesionistă de spectacole la solicitarea societăţii civile româneşti, ca urmare a transformării fostului Ansamblu Folcloric al Sindicatelor „Harghita” în Ansamblul Folcloric Secuiesc de Stat „Harghita”.

Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” îşi desfăşoară activitatea sub egida Centrului Cultural al Ministerului Culturii şi are o istorie de 20 de ani, perioadă în care a reprezentat zona etnofolclorică de la poalele Munţilor Călimani, Gurghiului, Giurgeului, Bistriţei, Valea Mureşului Superior şi Câmpia Transilvaniei în cadrul mai multor festivaluri, fiind laureaţi la Festivalurile Folclorice profesioniste din România, organizate la Baia-Mare, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, etc. şi activităţi culturale internaţionale.

În decursul anilor Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” a reprezentat România atât în ţări europene ca Franţa, Bulgaria, Albania, Ucraina, Ungaria, Grecia, Republica Moldova cât şi în Quatar, prezentând jocuri şi suite din majoritatea zonelor etnofolclorice din ţară, jocuri de pe Valea Mureşului Superior, jocuri din Câmpia Transilvaniei, jocuri de pe Valea Târnavelor, jocuri din Moldova (Valea Trotuşului), din zona codrenească, Maramureş, Banat, Muntenia (Breaza), jocuri din zona Făgăraşului (Crihalma), din Bistriţa-Năsăud, Căluşul Oltenesc, jocuri ţigăneşti şi dansuri de societate.

Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” are în componenţă atât dansatori, orchestră şi solişti vocali consacraţi cât şi tineri care preiau şi transmit mai departe valorile folclorului românesc.

Ne propunem să aducem în atenţia generaţiei tinere marile valori tradiţionale pentru că un popor are valoare atunci când îşi cunoaşte rădăcinile.

Activitate

Menirea acestei instituţii este de a culege, păstra, conserva, transmite şi valorifica folclorul, tradiţiile şi cultura românilor de la poalele Munţilor Călimani, Gurghiului, Giurgeului, Bistriţei, Valea Mureşului Superior şi Câmpia Transilvaniei, dar şi datinile şi obiceiurile din principalele zone etno-folclorice. În cei 20 de ani de activitate, Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” a reuşit să valorifice folclorul prin fiecare reprezentaţie sau spectacol susţinut în ţară sau dincolo de graniţele țării.

A reprezentat cu cinste şi mândrie obiceiurile şi frumuseţea folclorului din zona în care îşi află rădăcinile, şi nu numai, la toate festivaluile şi turneele din Bulgaria, Albania, Ucraina, Franţa, Republica Moldova, Ungaria, Grecia, Republica Moldova,Qatar etc. De asemenea s-a numărat întotdeauna printre laureaţi la Festivalurile Folclorice profesioniste din România, organizate la Baia-Mare, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş.

Repertoriu

Suite de jocuri populare – Jocuri locale din zona Topliţa (Bilbor, Corbu, Subcetate, Sărmaş…)

  • Jocuri de pe Valea Mureşului Superior
  • Jocuri din Câmpia Transilvaniei
  • Jocuri de pe Valea Târnavelor
  • Jocuri din Moldova (Valea Trotuşului)
  • Jocuri din zona codrenească
  • Jocuri din Maramureş
  • Jocuri din Banat
  • Jocuri din Muntenia (Breaza)
  • Jocuri din zona Făgăraşului (Crihalma)
  • Jocuri din Bistriţa-Năsăud
  • Căluşul Oltenesc
  • Jocuri ţigăneşti
  • dansuri de societate.

De asemenea, ansamblul deţine o serie de montaje pentru diferite obiceiuri de peste an (Sânziene, Steag de nuntă, Împrourat, Colinde, Bou înstruţat, Măsura oilor, etc.).