R EG U L A M E N T U L
Festivalului – Concurs Internaţional al Cântecului Păstoresc „MIORIŢA” – ediţia a XX-a
20-21 octombrie 2016 – TOPLIŢA
Festivalul – Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, a fost iniţiat în anul 1976 cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.
Începând cu această ediţie Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, va fi Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc, de aceea este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României.
1. Festivalul – Concurs Internaţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” se va desfăsura în perioada 20-21 octombrie 2016 în sala de spectacole a Casei municipale de cultură din Topliţa, Judeţul Harghita.
2. Sunt invitaţi să participe solişti vocali, instrumentişti (numai instrumente cu corzi, de suflat (fluier, caval, taragot, clarinet şi alte pseudoinstrumente specifice folclorului păstoresc) din toate judeţele României şi alte ţări în care trăiesc români, cu vârsta cuprinsă de la 14 ani in sus. Pot participa unul sau doi concurenţi la secţiunile solişti vocali şi instrumentişti din fiecare judeţ şi ţară.
Festivalul – concurs se desfăşoară pe două secţiuni: solişti vocali şi instrumentişti.
3. Fiecare concurent va interpreta, în mod obligatoriu, o doină sau baladă cu tematică păstorească (maxim 2 strofe), fără acompaniament şi un cântec ritmat cu acompaniament orchestral, din zona pe care o reprezintă.
4. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa.
5. Înscrierea concurenţilor se va face până în data de 14 octombrie 2016, ora 15:00 la nr. de telefon 0266/341.848, 0748094576 sau la adresa de e-mail: arc_top1@yahoo.com.
6. Prezentarea concurenţilor înscrişi pentru preselecţie, repetiţii cu orchestra şi stabilirea altor
probleme organizatorice va fi în data de 18 octombrie 2016, ora 10:00 la sediul Centrului Cultural Topliţa
din B-dul Nicolae Bălcescu nr. 55-57.
Repetiţiile cu orchestra vor avea loc în ziua de 20 octombrie 2016, de la ora 10:00 la Centrul Cultural Topliţa.
Concursul se va desfăşura în regim de spectacol cu public, în ziua de 20 octombrie 2016, începând la ora 18:00 în sala de spectacole a Casei municipale de cultură din Topliţa iar Gala laureaţilor şi Festivitatea de premiere vor avea loc în data de 21 octombrie 2016, ora 18:00.
Ordinea intrării în concurs va fi stabilită de organizatori, prin tragere la sorți, cu o oră înainte de începerea concursului.
În cadrul Festivalului vor avea loc recitaluri susţinute de laureaţi din ediţiile trecute ale Festivalului-concurs „Mioriţa”, Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, precum şi de Ansamblul Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa.
7. Fiecare participant va primi Diplomă de participare şi un obiect de artă cu însemnele Festivalului.
8. Juriul festivalului va fi alcătuit din specialişti cu multă exterienţă în domeniu şi din personalităţi ale vieţii artistice româneşti.
Criterii de jurizare:
– calitatea vocii şi a interpretării
– autenticitatea şi valoarea artistică a cântecelor
– prezenţa scenică
– frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret. Hotărârea juriului privind atribuirea premiilor este irevocabilă.
9. Pe toată durata Festivalului, concurenţii se vor conforma Regulamentului stabilit.
Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pe toată durata Festivalului pentru toţi
participanţii, iar pentru cei minori cu un singur însoțitor, iar cheltuielile de transport pentru concurenţi vor fi suportate de aceştia sau de instituţiile pe care le reprezintă. Cazarea si masa sunt asigurata din seara zilei de 19 octombrie.
De asemenea, organizatorii vor suporta cheltuielile cu premiile, publicitatea, plata colaboratorilor. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Centrului Cultural Topliţa, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 55-57 şi la telefoanele 0266 – 341848, 0730880143, 0748094576.
Premiile acordate vor fi în valoare de(în sumă brută):
Marele premiu 2.000 ron
Premiul I 1.000 ron (pentru fiecare secţiune)
Premiul II 800 ron (pentru fiecare secţiune)
Premiul III 600 ron (pentru fiecare secţiune)
Juriul își rezervă dreptul de a redistribui premiile în funcție de numărul și valoarea concurenților.
Notă: Pentru a veni în spijinul organizatorilor, concurenţii trebuie să trimită, anticipat, prin fax sau e-mail, sau prin înregistrare audio sau link de internet până în data de 16 octombrie 2016, partitura cântecului pe care îl vor interpreta cu acompaniament orchestral, pe care se va menţiona gama, iar pe adresa de e-mail: arc_top1@yahoo.com., o fotografie – bust şi o scurtă prezentare a concurentului (nume şi prenume, vârstă, localitatea, zona folclorică pe care o reprezintă, judeţul, ţara, palmares, participări naţionale şi internaţionale, trofee, distincţii etc.), necesare pentru realizarea caietului-program al festivalului, cu menţiunea: „În atenţia domnului Lazăr Costel”.
Parteneri media: TVR3 Târgu-Mureş, Informaţia Harghitei, Condeiul Ardelean, Ardeal TV, Radio „Ardealul” şi Radio „Son”.
Director Festival,
Prof. Dr. Costel-Cristian Lazăr